Početna stranica>>> Foto-žudije>>> Festival 2019>>> Festival 2018>>> Festival 2017>>> Festival 2016>>> Festival 2015>>> Festival 2014>>> Festival 2013>>> Foto arhiva

Susret žudija-Vodice 18.04.2022

Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja 2022. godine, u župi Našašća svetoga Križa u Vodicama, u crkvi Gospe od Karmela na brdu Okit održao se "Susret žudija“. Naime, posljednji „Vodički festival žudija“ održan uživo bio je 19. po redu i održao se u Oklaju 2019. godine. Zbog tadašnje situacije i uvedenih mjera zaštite od korona virusa 20. festival održao se online 2020. godine. Planirano je da se slijedeći festival, 21. po redu održi u župi Slivno Ravno ove godine, međutim na snazi su donedavno bile mjere sprečavanja širenja epidemije korona virusa, te se u takvim uvjetima nije mogao organizirati 21. „Vodički festival žudija“. Ipak, organizatori su odlučili da do susreta žudija ipak dođe. Kako je prvi susret žudija bio u Vodicama, te je iz susreta prešao u smotru žudija, a poslije u festival, tako je dogovoreno da se čuvari Kristova groba okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama. S obzirom na tadašnje mjere na susret je stiglo samo nekoliko predstavnika iz svake župe, te su bili u svojim žudijskim odorama.

Susret je započeo okupljanjem u Moto klubu Okit odakle su se Žudiji uputili u povorci prema Okitu. Podno brda u hodočašću uspinjući se uz Okit, molili su sv. Krunicu. U 12 sati u crkvi Gospe Karmelske slavljena je sveta misa. Svetu misu, na kojoj su sudjelovali pristigli Čuvari Kristova groba, kao i gosti i župljani Vodica, uz koncelebraciju don Ante Ledića, koji je pristigao sa skupinom Čuvara iz Novog Travnika, predslavio je fra Ivan Bradarić, gvardijan sv. Frane i rektor nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku. Na početku sv. Mise sve nazočne je pozdravio domaćin i župnik don Franjo Glasnović. Nakon sv. Mise akademski snimatelj i idejni začetnik smotre i festivala Žudija Šime Strikoman na platou ispred crkve snimio je svoju milenijsku fotografiju sa okupljenim Žudijima i sudionicima susreta. Fotografija je bila stilizirana u simbolu i natpisu Okita. Zajedničko druženje i okrepa za sve sudionike bili su organizirani u Moto klubu Okit. Slijedeći festival žudija biti će u župi Slivno Ravno 2023 godine. (tekst:Festival Žudija.facebook.com)


Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje
Kliknite za uvecanje