ŽUDIJE


Što znači riječ "žudije"? Naziv je grčko-romanskog podrijetla i vjerojatno znači "Židov".To su čuvari Kristova groba koji u dane Velikog tjedna čuvaju Kristov grob uprizorujući tako događaje Isusova uskrsnuća. Odjeveni u odore rimskih vojnika 12 stražara sa trinaestim vođom tzv. "judom" izlaze na Veliki četvrtak pred oltar. Tako stražare izmjenjujući se po četvorica.Na polnoćki,na Veliku subotu prilikom uskrsnuća oni popadaju od straha kao što su to radili rimski vojnici prije 2000.godina kad su čuvali Isusov grob.


Običaj čuvanja Kristova groba na Uskrs, u Metković je početkom devetnaestog stoljeća donio Ante Gluščević iz Loreta a odatle se proširio po Neretvi.S vremenom,svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima.U Dalmaciji su danas najpoznatije vodičke žudije koje učestvuju na većim svetkovinama, u Vrlici čuvari su odjeveni u narodne nošnje...U svim župama doline Neretve njeguje se ovaj običaj.U gornjoj Neretvi (od Metkovića, Zažablja do Krvavca) čuvari Kristova groba su Žudije obučene u odore rimskih vojnika,dok su u donjoj Neretvi (od Opuzena do mora) donedavno to uglavnom bili čuvari odjeveni u mornarske odore s drvenim puškama.U novije vrijeme i tu žudije "mijenjaju" mornare.


Žudije u Vidu među najstarijima su, djeluju od 1935.godine. I dok su u početku stražarili non-stop 3 dana,danas stražare preko obreda Velikog četvrtka, petka i subote.Ono po čemu se razlikuju od ostalih žudija je u tome da i nakon "padanja" tj. kad se ustanu, na Uskrs ostaju svi stajati.I tako cijelu misu i ujutro na dvije jutarnje mise: u Vidu i Prudu. To predstavlja veliku pokoru, jer nije nimalo lako stajati više od sat vremena nepomično.I zato za žudije trebaju čvrsti i snažni koji to mogu izdržati. Godine nisu važne,mogu biti oženjeni i neoženjeni, jedini uvjet je da je odslužio vojsku. Zašto vidonjske žudije ostaju i nakon "padanja"? To je posebnost vidonjskih žudija.Rimski vojnici koji su čuvali Kristov grob nisu nestali nakon uskrsnuća. Ostali su među pukom, tako i vidonjske žudije ostaju među pukom i na Uskrs.


2000.godine napisan je pravilnik ili scenarij djelovanja žudija u te dane:vrijeme kad izlaze,redosljed mijenjanja, postupak zamjene redoslijed u procesiji i to u detalje sa slikovitim skicama i shemama kao pravi vojnički pravilnik.2003. godine žudije su krenule u obnovu dotrajale odore.Po nacrtu poznate metkovske pjevačice i modne kreatorice Matije Vuica, koja živi i radi u Zagrebu ove godine sašivena su nova odijela i štitovi.Kacige i koplja su prebojani.S obzirom da same žudije snose trošak obnove opreme,za ovu godinu obnovljen je dio a dogodine će ostatak opreme (kožni prsluci i obuća) snositi iduće žudije. 2003.godine napravljen je i novi križ od punog drveta koji "Šimun" nosi u procesiji na Veliki petak (oko 1 km). I to je svojevrsna tradicija Vida.Bos i u crnoj odjeći da se ne prepozna, s križem koji ne spušta na zemlju cijelo vrijeme još jedna je pokora i vrijedan običaj.U planu su i obnove bratima, običaja koji seže daleko u povijest župe a zamro je tijekom domovinskog rata.

Tekst preuzet s stranice www.vid.hr

FOTO ŽUDIJA:


Copyright © 12.03.2008 Vidonjac***Impressum