Početna stranica>>> Instalacija ADSL-a u Vidu>>> Provjera brzine pristupa internetu>>> Foto arhiva

 
 

U Vidu dostupna VDSL tehnologija

Evo jedne dobre vijesti za sve ljubitelje interneta: od prije nekoliko dana u Vidu je dostupna VDSL tehnologija (VDSL je Very High Speed DSL. Radi se o usavršavanju postojeće tehnike ADSL-a. Novi standard koji nosi ime VDSL2 i koji je ustanovljen prije samo par mjeseci koristi frekvencije do 30 MHz. Sa tom novom tehnikom nam postaje moguće da imamo 50 Mbit/s (slovima-pedeset megabita u sekundi). Izmedju ostalog će biti moguće prenositi HDTV (High Definition TV) putem interneta,ili drugim riječima putem bakrenih žica, nažalost VDSL tehnologija ima i jednu manu, naime, da bi se postigao maksimalni efekat sa VDSL tehnologijom ta distanca je smanjena na svega 1,5 km, što znači da ukoliko živite dalje od centrale u Vidu brzina će vam biti manja. T-com (ili THT) za svoje korisnike daje maksimalnu brzinu do 50 Mbit/s (download) te 10 Mbit/s (upload), ukoliko uz internet imate i Max TV maksimalna brzina koju možete imati jest 40 Mbit/s (ovisi o udaljenosti od centrale i propusnosti vaše parice). Svi korisnici koji imaju brzinu 4/512 kbps mogu za dodatnih 30 kn mjesečno mogu zatražiti povećanje brzine do 30 Mbit/s, dok korisnici koji koriste brzinu od 10 Mbit/s mogu besplatno zatražiti povećanje brzine do 30 Mbit/s dok se brzina od 40 i 50 Mbit/s plaća dodatno 30 kn mjesečno. Da biste napravili zatjev za povećanje brzine trebate nazvati T-com na besplatan broj 0800-9000 te slijediti dalje govorne upute. Brzina će vam biti povećana u roku od 7 dana od podnošnja zahtjeva uz uvjet da imate jedan od novih rutera koji podržava VDSL (ADB router ili ZTE 931 router), ukoliko koristite stare routere Thompson,Zixel ili Siemens T-com će na vašu kućnu adresu poslati jedan od spomenutih routera koji podržavaju VDSL (novi router spajate isto kao i stari), rok za povećanje brzine na ovaj način je do 30 dana od podnošenja zahtjeva.

Za sve one kojima je T-com preskup ili nežele fiksni telefon rješenje je Metkom internet koji će kroz nekoliko dana biti dostupan u Vidu i Prudu. Metkom nudi brzine interneta od 5 Mbit/s (50 kn mjesečno) do maksimalnih 10 Mbit/s (80 kn mjesečno) za download te 512 kbps do 2 Mbit/s za upload. Svi oni koji žele koristiti kompjuter , mobitel i tablet preko svoje WIFI veze preporučam brzinu od 10 Mbit/s za 80 kn mjesečno. Zahtjev za internet možete podnijeti na ovoj stranici uz prethodni odabir brzine koju želite.

Za tzv. internet budućnosti (internet putem optike, brzine od 100-200 Mbit/s) morati ćemo pričekati još nekoliko godina dok T-com ili neki drugi operater ne postavi skupocjenu optičku vezu.

Brzina interneta putem T-com VDSL tehnologije

 
     
 

Copyright © 02.10.2015-Vidonjac