Početna stranica>>> Snijeg u Vidu 8.2.2012>>> Snijeg u Vidu 7.2.2012>>> Snijeg u Vidu 6.2.2012>>> Snijeg u župi 05.02.2012>>> Foto-arhiva

 
 

Krajem tjedna stiže nam "jaka zima"

Update: 04.01.2017 u 20 h

Protekli mjesec (12/2016) ostat će zapamćen kao najhladniji Prosinac od kada se kod nas u Vidu temperature mjere meteorološkom postajom (2007 godina), uz to Prosinac je bio ekstremno suh tj. nije zabilježena niti litra kiše. Prvi dan nove godine protekao je u sunčanom i hladnom vremenu nakon kojeg nam slijedi promjena koja će biti izrazito vidljiva u dane nadolazećeg vikenda. U Utorak (3.1) padat će kiša koja neće biti obilna, po sadasnjoj meteorološkoj situaciji malo snijega može biti pred kraj oborina. Srijeda će biti pretežno sunčana i bez oborina. U Čevrtak će početi pristizati hladan zrak iz Sibira pa će prvi dio dana biti najtopliji dok se navečer očekuje pad temperatura ispod nule. Oborine u Četvrtak biti će na granici kiše i snijega , shodno tome moguće je stvaranje tanjeg snježnog pokrivača kod nas. Zapuhati će jaka bura s olujnim udarima te će biti izrazito hladno Petak (6.1) , Subota (7.1) i Nedjelja (8.1) biti će extremno hladni, dnevna temperatura biti će -3°C i niža. Posebno upozoravamo na jaku i olujnu buru koja će puhati pa će osjet hladnoće biti i iznad -12°C. Najniža temperatura koja je izmjerena u Vidu bila je -9,5°C 15.02.2012 i vrlo je izvjesno da će biti zabilježena i niža krajem tjedna. Po najnovijim meteorološkim kartama razdoblje iznimne hladnoće produženo je pa maksimalne temperature neće prelaziti 0°C niti u Ponedjeljak. Situacija za sljedeći tjedan još je upitna kao i vrsta oborina, ono što je sigurno jest da se neočekuju izuzetno niske temperature kao tijekom ovog vikenda. Osjetljive mediteranske biljne kulture pretrpit će štetu, a prije zahlađenja savjetuje se zaštita vodovodnih cijevi na otvorenom zbog velike mogućnosti od pucanja kažu iz gradskog vodovoda. Upozoravamo da u dane vikenda na sebe oblačite nekoliko slojeva odjeće , izbjegavate boravak na otvorenom (ukoliko nemorate) i pijte što više toplih napitaka. Meteorološke podatke iz Vida (osvježavaju se svakih 5 minuta / 24 h) možete pratiti na ovoj stranici, kao i na mobilnoj verziji.

Izlaz modela ECMWF koji prikazuje temperaturu od -16°C na 850 hpa (1500 mnv)

Izlaz modela GFS za 07.01 prikazuje temperaturu -15°C na 850 hpa

Model Crometeo WRF prikazuje mogućnost snijega na tlu

***************************************************************************************

Napomena: prognoza je NESLUŽBENA, dobivena je iz javno dostupnih meteoroloških karata. Urednik nije odgovoran za bilo kakvu štetu koja bi mogla nastati koristeći gore naznačene činjenice i podatke. SLUŽBENU prognozu možete zatražiti kod DHMZ-a ( Državnog hidrometeorološkog zavoda).

***************************************************************************************

 
     
 

Copyright © 02.01.2017-Vidonjac