Početna stranica>>> Arheološki muzej Narona>>> Foto arhiva>>>

 
 

Staklo - dvije izložbe u Naroni

Izložbe: Istočnomediteransko staklo - Kolekcija staklenih akvizicija iz Muzeja antičkog stakla u Zadru
Staklo: nove akvizicije Arheološkog muzeja Narona

Ovim putem Vas pozivamo na dvije izložbe staklenih predmeta koje predstavljaju zaključni dio međumuzejskog programa i suradnje arheoloških muzeja iz Zadra i Vida. Izložba će biti otvorena 08. travnja, a ostaje otvorena do 6. lipnja 2022. godine.

U Arheološkom muzeju Narona uskoro se predstavlja izložba Istočnomediteransko staklo - Kolekcija staklenih akvizicija iz Muzeja antičkog stakla u Zadru. Radi se o izboru staklenih predmeta iz nekadašnje privatne kolekcije Ante Grčića koja je danas dio fundusa Muzeja antičkog stakla u Zadru. U izložbenom postavu moći će se razgledati neka od vrhunskih ostvarenja istočnomediteranske staklarske produkcije. Najveći dio građe odnosi se na razne oblike boca, čaša i vrčeva, dok manji dio sačinjavaju nakitni predmeti.

Selekciju i odabir građe izvršili su autori izložbenog postava viši kustosi Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. sc. Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić.

Gostovanje izložbe Muzeja antičkog stakla u Zadru je integralni dio programa u kojem će Arheološki muzej Narona putem izložbe Staklo: nove akvizicije Arheološkog muzeja Narona predstaviti svoju novu kolekciju naronitanskog stakla ostvarenu otkupom. Na izložbi se prikazuje 35 staklenih predmeta iz antičkog i jedan predmet iz novovjekovnog razdoblja. Predstavljeni rimski nalazi, sudeći prema stanju sačuvanosti, vjerojatno su pripadali nekoj od naronitanskih nekropola..

 
     
 

Copyright © 31.03.2022-Vidonjac